Herrsmycken

En dag, efter hon hade lämnat hemmet för kontoret, gick jag in i vårt badrum och fann att hon hade lämnat ett långt, guldfärgade halsband hängande på en skåpdörr. Den var gjord av cirkulära länkar, varvat med stora klumpar av ljusblått, genomskinlig plast. Jag tog bort det skåpet och hängde den runt halsen, sedan inspekterade mig själv i spegeln ovanför badet. Den nådde nästan min midja. Den blåa plasten matchade min tröja och mina ögon. Guldet lyste upp allt. Att sätta halsband mig är som att ta tronen i kungens frånvaro. Mystiska styrkor tvingat mig till skryt. Men jag höll sig borta från fönstren, och undrade vad folk skulle säga om jag bar den till kiosken. Plötsligt översköljs jag  av det hemska minnet från skolgården, då jag hade på mig ”fel” märkesföretag, tog jag av halsbandet och hängde upp den igen.

Herrsmycken är viktiga t.ex. halsband,  man kan tro, att döma av omslaget till en  söndagsbilaga i slutet av förra året. Detta visade  författaren  klädd i bara smycken. Hans nedre halvan gömd i en flod, som han brottades med en lax, hans övre halvan naken med undantag för ett hänge, ett slags metall pilen i huvudet på en rem som på något sätt förmedlas en enda budskap: Jag jagar, jag fångar, jag matar. Och jag gör en hel del teve.

Mäns attityder till herrsmycken är varierande . Efter kanske 200 år (åtminstone i västär det ok med manschettknappar, slipsnålar och klockor, de experimenterar med den typ av utsmyckning som hittills betraktas som uteslutande feminina. En London-designer vars 3000 kr dödskalle ringar är mycket älskad av rockstjärnor, har en ny serie av herrsmycken såsom ringar kallas hjältar och  silver knogjärn bär oroande likheten av sortimentet på herrarmband som är översållad med tjeckiska kristaller”, är utformade för män; på bara ett år har den nya företaget hittat massor av nya butiker.  Guldsmeden som har varit ansvarig för kontrollstämpling ädelmetaller i landet sedan 14: e århundradet, rapporterar ett uppsving av intresset för herrsmycken”: bilderna i sina nuvarande broschyren visar stadens sköld prydd med arkitektoniska bitar av guld och palladium.